Монарсите на арабския свят и техните палати

crown

От край време, кралете по света са се наслаждавали на луксозен начин на живот. Дали говорим  за султана на Бруней или за Кралица Елизабет, лукса е запазената марка на всеки монарх. В момента по света има 44 монархии, а сборното им богатство е оценено на стойност 10 трилиона щатски долара.

Една от най-големите атракции на дадено кралство е дворецът на неговия владетел. Тук ще се опитаме да подредим кралствата в Арабския свят по богатство.На първо място ще класираме Шейх Халифа бин Зайед Ал Нахян- Президент на ОАЕ и наследствен владетел на Абу Даби.

(в средата)

Той е на 60 годишна възраст и разполага с 23 милиарда щатски долара. Богатство му се дължи на огромния резерв от нефтени находища в ОАЕ. Той е също така известен като „баща на нацията”, а фамилията му управлява ОАЕ. Официалната му резиденция е двореца Амити.


На второ място стои Кралят на Саудитска Арабия Абдула Бин Абдул Азиз Ал Сауд.


Богатството на 84 годишния крал е над 21 милиарда щатски долара, а самия той е известен е със своята безгранична щедрост. За пример, той лично поема сумата за операцията на двойка сиамски близнаци в Полша, за което награден е с орден „Почетен жител” на града, в който дечицата са родени. Двореца на краля в Рияд е проектиран с полирани алеи и прекрасни водни каскади, а розовите дворцови сгради са истинско чудо на архитектурата.


Третото място заема Хаджи Хасанал Болкиах- Султан на Бруней

Султанът на Бруней е на 62 години и е двадесет и деветия наследник на Мюсюлманската династия, която съществува от повече от 600 години. Неговото богатство е оценено на стойност от 20 милиарда щатски долара. Султана е известен с колекцията си от около 6000 луксозни автомобила. Официалният дворец на краля се казва Истана Нурул Иман и e най-големия дворец в света.


Четвъртото място е за Емира на Катар – Шейх Хамад Бин Халифа Ал Тани

Шейхът е на 56 годишна възраст и разполага с 2 милиарда щатски долара. Играе главна роля за развиването на Катарските нефтени и газови находища. Славата му идва и от модернизирането на военните сили на Катар, а дворецът се намира в Доха и се използва основно за парламентарни събирания и за посрещане на гости.


На пето място е поставен Кралят на Мароко – Мохамед Шести

(Крал Мохамед VI и принцеса Лала Салма)

Той е 46 годишен, с богатство около 1.5 милиарда. Известен е с приноса си към модернизацията на обществото и подкрепата към наиционалната културна дейност. Непрекъснато организира инициативи за премахване на бедността в мароканското общество.

Кралският дворец в Рабат е отворен за свободни посещения. Кралят разполага с лична джамия, която е разположена в дворцовия комплекс.


Шести в класацията е Ябус Бин Саид – Султан на Оман


Разполага с имущество от 1,1 милиарда щатски долара, на 67 годишна възраст е и получава кралската си титла след детронирането на своя баща. Богатството му се дължи на значителните запаси от нефт на Оман. Бин Саид притежава 500 футова яхта. Неговият официален дворец е Ал Алам, който е истински шедьовър на изкуството и архитектурата.


На седмо място е поставен Принц Карим Ал Хюсеини Ага Хан

Той е духовен водач на 15 милиона исмаилски мюсюлмани и е 71 годишен. Притежава над 1 милиард щатски долара, председател е на ”Компания за развитие Ага Хан”, която инвестира в азиатски и африкански проекти за развитие. През 1969 г., Принцът дарява своя дворец на Индия в чест на Махатма Ганди. Днес, дворецът се намира в Пуна, Индия и е построен през 1892 г. Основна цел на Ага Хан е да осигури работни места за хилядите засегнати от нищета жители на Индия.


Осми в класацията е Шейх Сабах Ал Сабах – Емир на Кувейт

Този Шейх, за разлика от всички останали участници в тази класация, не е с кралско потекло. Той е бил Министър на външните работи на Кувейт, когато през 2006 се оказва, че кралския принц е много болен и не може да поеме поста си.

Кралското богатство е на стойност 500 милиона щатски долара. Шейхът е изключително отдаден на каузата за насърчаване на икономически реформи в Кувейт. Дворецът му се казва Дар Салва.


Деветото място е за Шейх Хамад Бин Иса Ал Халифа  – Емир на Бахрейн

(с Дрордж Буш)

Той е Емир на Бахрейн от 2002 г, завършил е Университета Кеймбридж. Изключително ангажиран е със запазване на културното наследство на Бахрейн. Неговото хоби е спорта и риболова. Официалната му резиденция се казва Рифа.


Десети е Крал Абдулах- Крал на Йордания

Крал Абулах е настоящият крал на Хашимитското кралство Йордания. Счита се, че е пряк потомък на Мохамед и това играе изключителна роля за поддържане на високия рейтинг на кралското семейство. Следвал е международна политика в Оксфордския университет. Дворецът му, Рагадан, е неговата официална резиденция.

Коментари